Kilka ciekawostek o zwyczaju picia kawy w Hiszpanii

09:00


DŁUGIE ROZMOWY PRZY KAWIE?
Nie ma w tutaj takiego typowego "wyjścia na kawę" jak w Polsce, podczas którego umawiamy się głównie na dłuższe rozmowy, raz po raz zanurzając usta w kubku i zagryzając ciastem. Hiszpanie raczej szybko wypijają swoje filiżanki, kawa ma wspomóc trawienie albo pobudzić do pracy po sjeście.

KAWA BOMBON

Hiszpanie kawę piją najczęściej przy drugim śniadaniu albo po obiedzie. Zazwyczaj wybór pada na kawę z mlekiem lub espresso, ale zamówić też kawę bombón, czyli ze skondensownaym mlekiem. Jest okropnie słodka!


Kawa bombón



KAWA MROŻONA
Latem bardzo popularna jest kawa mrożona. Kelner przyniesie nam napój w małej filiżance i dodatkowo szklankę z dwoma kostkami lodu. Kawę z filiżanki należy przelać do szklanki i taką miksturę kawy z roztopionym lodem popijać na schłodzenie.

Kawa bombón z lodem


CIEPŁE CZY ZIMNE?
Zamawiając kawę z mlekiem możemy często usłyszeć czy wolimy mleko zimne czy ciepłe.

FILIŻANKA CZY KUBEK?
Hiszpanie piją kawę zazwyczaj z filiżanek. Z tego względu miałam tu duży problem z zamówieniem dużej kawy, w wielkim kubku. Jeśli już trafimy na kawiarnie serwujące kawę w ogromnych filiżankach, to możemy być pewni, że są one przeznaczone na kawę z mlekiem. Propozycja nalania tylko kawy spotka się z przerażeniem w oczach baristy ;) W związku z tym trzeba się ratować wielką americano w sieciówkach typu Starbucks...

Filiżanka i kawa z mlekiem


KAWIARKA I EKSPRES
W każdym szanującym się domu znajdziemy kawiarkę (la cafetera) albo ekspres do kawy (ciśnieniowy, na kapsułki, rzadziej z wymiennymi filtrami). W zasadzie sporadycznie ktoś pije kawę rozpuszczalną, a już na pewno nikt nie przyrządza napoju zalewając zmielone ziarna kawy wrzątkiem. To dla Hiszpana nie do pomyślenia! ;)

Niemniej jednak poszłabym sobie teraz na kawę z mlekiem przed południem i poczytała świeżą prasę!


You Might Also Like

9 komentarze

  1. W Andaluzji często podają kawę z mlekiem w szklankach bez uszka i chyba jest jej tam ciut więcej. Jeśli chodzi o café bombón ("cukierek") to jest typowa w regionie Walencji i Alicante ale już rzadziej spotykana gdzie indziej.
    Hmmm też mnie teraz ochota na kawę nachodzi, ale późno już...

    OdpowiedzUsuń
  2. Aj, to café bombón! Tak to jest jak się uczy ze słuchu :D Mi najlepiej smakuje kawa wieczorem, ale jestem już uodporniona na kafeinę i mogę bez problemu iść spać :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak oficjalnie to bombón, ale bardzo mi się podoba Twoja interpretacja kawa "bon bon" czyli "dobra dobra" i to jeszcze z akcentem francuskim ;) Pasuje!

      Usuń
  3. Jak widać człowiek się całe życie uczy, na przykład tego że nie miał pojęcia, że od zawsze pije kawę po hiszpańsku ;) No bo tak - głównie espresso (choć nie tylko), po drugim śniadaniu/obiedzie (i rano!), mrożona jak najbardziej (choć jako urozmaicenie w sumie), ekspres jest - ciśnieniowy saeco (jednak kawa z mielonych świeżo ziaren to coś wspaniałego) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jesteś czasem Hiszpanką? :DDDD

      Usuń
  4. Kawę bombón uwielbiam, zaspokaja w pełni moje dzienne zapotrzebowanie na cukier.

    U mojej host familii zdziwił mnie zwyczaj picia porannej kawy, gdzie do szklanki wlewali odrobinę zimnej wody, dodawali rozpuszczalną kawę oraz cukier, mieszali, a całość zalewali zimnym mlekiem. Na koniec ciach! do mikrofalówki na minutę.
    Jak dla mnie wymysł kawopodobny, którego używam jedynie do przygotowania mrożonej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy ty grasz może w grę "Wiejskie życie", bo pewna osoba ma bardzo podobne zdjęcie jak ty na bloggerze (chodzi o twarz i kolor włosow)

    OdpowiedzUsuń
  6. A na Wyspach Kanaryjskich mają jeszcze barraquito. Ciekawsza wersja bonbon, bo oprócz espresso, skondensowanego mleka jest jeszcze mleko spienione, cynamon, skórka cytryny i specjalny likier. Bardzo dobre i słodkie. Oczywiście szkoda, że taki małe :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na teneryfie ta kawka bonbon nazywa sie cafe cortado.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarze! Pamiętaj, że pytania możesz wysyłać na e-mail: hiszpanarium@gmail.com! :)

Subscribe